
2020. június 04.
Mi a hőstressz?
Az időjárás kiszámíthatatlansága miatt még nem tudjuk mikor, de idén is beköszönt a hőség, és a hőstressz elleni hatékony védekezés minden állattartó számára kiemelt fontosággal bír. Éghajlatunk korábban is komoly kihívások elé állította a gazdaságokat, a klímaváltozás azonban még tovább nehezítette ezt a helyzetet. Minden haszonállatnak megvan a maga optimális hőmérsékleti tartománya, amiben jól érzi magát, amihez fajonként és korcsoportonként más-más mutatók tartoznak.
Nagy melegben megnő az állatok létfenntartási energiaigénye, mert a felesleges hőmennyiség leadása többlet energiafelhasználással jár. Amikor a haszonállat kilép optimális hőmérsékleti zónájából, akkor beszélünk hőstresszről.
A hőstressz fokozatai
A hőstressz fokozatai szerint megkülönböztetünk közepes, magas és súlyos fokozatú hőstresszt és ezek következményei is eltérőek lehetnek: a reprodukciós zavaroktól kezdődően a termeléscsökkenésen, megbetegedési hajlam növekedésén és az immumszupresszión keresztül egészen az állat elhullásáig vezethet. Hőstressz ellen mind technológia, mind takarmányozási oldalról időben fel kell készülni!
Szaktanácsadóink a takarmányon (beleértve az ivóvizet is) keresztül adható kiegészítő takarmányokat és a speciális helyzetre adaptált receptúrákat kínálnak állattenyésztők számára.

A hőstressz elleni védekezés szintjei
A léghőmérséklet és a levegő relatív páratartalma alapján számított index (HPI/THI = Temperature-Humidity Index) segítségével állatfajonként megadható, hogy e két paraméter az adott időben a hőstressz milyen mértékét jelenti (lsd. THI ábra).
Például: tejelő tehenek esetében HPI 68< esetén már kis mértékű hőstresszről beszélhetünk, minden e feletti egységnyi növekedés 0,2 liter tejmennyiség csökkenést okoz, ha nem védekezünk ellene.
A hőstressz elleni védekezés az állatállomány jó egészségi állapotának fenntartása és a termelés visszaesésének elkerülése érdekében 3 szinten valósulhat meg, és ebből kettő – a technológia és a takarmányozási – a mi kezünkben van.
1. Szervezeti szinten:
- a hőleadás fokozásával (a létfenntartó energia-igény nő (hőreguláció) és;
- a hőtermelő folyamatok csökkentésével (takarmányfelvétel csökkentésével).
A szervezet ezen válaszlépéseit kell megelőznünk technológia és takarmányozási szinten.
2. Technológiai szinten:
- a hőleadás fokozásával: ventilláció, párásítás (vízcsepp mérete!), klimatizálás (zárt térben);
- a hőtermelő folyamatok áthangolásával: etetések napi elosztása a hűvösebb időszakokra (este, reggel);
- árnyékolással (kifutók, karámok, felhajtófolyosók): pigmentálatlan és fekete színű egyedek érzékenyebbek;
- trágyázás gyakoriságával (NH3).
3. Takarmányozási szinten: a fenti táblázat részletesen mutatja a Takarmányozási fókuszokat és a Javasolt termékeket.
Bár a hőstressz elleni védekezés önmagában többletköltséget eredményez, mégis ha optimálisan kombináljuk a technológia és a különböző takarmányozási lehetőségeket és a termelési eredményeket is figyelembe vesszük, összességében pozitív eredményt érhetünk el.
Ennek kialakításában segítenek szaktanácsadóink, forduljanak hozzánk bizalommal!
NeoCons Plus Kft. – kiegészítjük egymást